2021. május 28., péntek

0I744 Jelzett STEIG JASZENOVICS kerámia bögre - Jelenlegi ára: 1 500 Ft

Hibátlan állapotú, nagyméretű jelzett mázas kerámia csupor, bögre.
Alján jelzés:
STEIG Á.
JASZENOVICS G.
Oldalán a szegedi dóm és híd képei felirattal:
HÍDAVATÓ ÉS II. SZEGEDI HÍDIVÁSÁR 2001
BELVÁROSI HÍD
Szélesség: 10 cmMagasság: 12 cmSúly: 0. 388 kg
A világ minden tájékán találni Jaszenovics-Steig tányért
2011. július 4. 17: 02 , Legutóbb frissítve: 2011. július 5. 14: 02 TEOL/Hanol Erzsébet
ALSÓNYÉK | Jaszenovicséknál minden a házaspár szakmájáról, a fazekasságról árulkodik.
A falakon szorosan egymás mellett díszes tányérok, a sarokban kerámia kézmosó tál kancsóval, az asztalon saját készítésű bortartó-mécsestartó kombináció. Kincseiket pedig nem rég a nagyközönség is láthatta az alsónyéki könyvtárban. Pünkösdkor ugyanis árulkodó címmel ? 20 éve Alsónyéken és 45 éve a szakmában ? nyílt kiállításuk.
? Nagy munka volt mindent átpakolni, majd ismét haza ? árulta el Jaszenovics Géza. Nem csoda, hiszen legalább 1000 darabot számláló gyűjteményről van szó. De ennek a sokszorosa, dísz- és használati tárgyak kerültek ki a kezeik közül. ? A világ minden tájékán találni a tányérjainkból ? mondta a fazekas népi iparművész.
 
Jaszenovics Géza és Jaszenovicsné Steig Ágnes: a kétszemélyes műhely (Fotó: Mártonfai Dénes) 
 
Jaszenovics Géza ottjártunkor is éppen nagy munkában volt. A bajai halünnepre készítette a halas tányérokat, korsókat, tálakat. Ezek nélkül szinte már meg sem rendezik az eseményt, idén már 19. alkalommal vesznek rajta részt.
De kerámiáik ugyanilyen kelendőek a busójáráson is, főleg a külföldiek körében. A hazai piacon azonban már kevésbé van rá kereslet. ? Sajnos már az ünnepek sem számítnak, pedig a Háziipari Szövetkezetbe régen százszámra vitték a termékeinket ? szólt hozzá Jaszenovicsné Steig Ágnes is a beszélgetéshez.
 
Kettejük közül egyébként ő az, aki régebb óta foglalkozik a mesterséggel, és 1965 óta népi iparművész. A feljegyzések alapján pedig felmenői 1768-ban kezdtek fazekassággal foglalkozni. Ráadásul a Steig család hozta be Tolna megyébe a habán stílust, amellyel a sárközi mellett ma is alkot a házaspár. Ebbe a nagymúltú családba nősült be Jaszenovics Géza.
Így nem volt mese, szobafestői végzettsége ellenére megtanulta a fazekasságot, és 1968-ban ő is megszerezte a népi iparművész címet. Mostanra pedig már azt vallja: munkája a hobbijává vált, és ha unatkozik, akkor is a korong mögé ül.
A műhely persze kétszemélyes, a munkamegosztás szerint többnyire a férj felel az agyagozásért, a feleség pedig festi az elkészült tárgyakat. A sárközieket írókával, a habánt ecsettel. A házaspár soha nem is foglalkozott mással élete során, csak a fazekassággal.
Alsónyékre is azért költöztek húsz évvel ezelőtt Szekszárdról, mert itt találtak megfelelő kertes házat, ahol a műhelyüket is ki tudták alakítani. És a megyében náluk régebben talán senki nem űzi ezt a mesterséget.
A hosszú családi hagyomány azonban megszakadni látszik. Sem két gyermekük ? egy fiú és egy lány ?, sem pedig hét unokájuk között nincs, aki a fazekas mesterséget választotta volna.
Forrás: http: //www. teol. hu/tolna/kozelet/a-vilag-minden-tajekan-talalni-jaszenovics-steig-tanyert-387273
Termékeim között több kerámia bögre található, kérem tekintse meg őket ide kattintva!
A termékről további nagy felbontású képek!
ÁRUIM ZÖME ANTIK ÉS RÉGI TÁRGYAKBÓL ÁLL.
SZEMÉLYES ÁTVÉTELI LEHETŐSÉG BUDAPESTEN (IX. ) ILLETVE SZEGEDEN!
 
Szállítás
Termékeinket az MPL futárszolgálattal küldjük! Terjedelmes tárgyaink szállításában külön díjazás mellett tudunk segíteni! Szállítási módok az alábbiak szerint alakulnak
 
Személyes átvétel Budapest IX.
 
 
Személyes átvétel Szeged
 
 
MPL csomag előre utalással
 
 
MPL csomag utánvét
 
 
Fizetés
A vételár és szállítási költség kiegyenlítésére az alábbi lehetőségeket biztosítjuk
 
Személyes átvételkor készpénzben
 
 
Banki átutalás
 
 
Utánvét
 
 
Paypal (MasterCard, Visa)
 
 
Szállítási, átvételi idő
A termék vásárlását követően a szállítási, kézhez vételi idő az alábbiak szerint alakul belföldön
 
Személyes átvétel
1-5 munkanap
 
 
MPL csomag előre utalással
2-3 munkanap
 
 
MPL csomag utánvét
1-3 munkanap
 
( hidivásár szegedi hidivásár szeged napja ünnepségsorozat szeged napja ünnepség szegedi borfesztivál és hídi vásár szeged belvárosi híd )

Jelenlegi ára: 1 500 Ft
Az aukció vége: 2021-05-29 04:56 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése