2020. június 29., hétfő

Bernard Shaw:Vissza Matuzsálemhez / METABIOLÓGIAI PENTATEUCH (AJ) - Jelenlegi ára: 1 500 Ft

Bernard Shaw: Vissza Matuzsálemhez / METABIOLÓGIAI PENTATEUCH
ELŐSZÓ
A hitetlen félszázad.
A darwinizmus hajnala.
A múlt század hatvanas éveinek elején, mint kis fiú, dajkámmal betértünk egy kis könyvesboltba, amely újság- és papírüzlet is volt egyúttal, a dublini Camden Streeten, amikor nagyon ünnepélyes és komoly képpel, benyitott egy idős ember, a pulthoz lépett és fontoskodva így szólt:
- Megkaphatom a híres Buffo munkáit?
Saját műveim akkoriban még megiratlanok voltak, mert különben megeshetett volna, hogy a boltoskisasszony teljesen félreértvén őket, » Az ember és felsőbbrendű ember« egy példányát nyújtja át az idős úrnak. így azonban rögtön tudta, mit óhajt az illető. Ez még az 1870-iki közoktatásügyi törvény előtt volt, amely már olyan boltoskisasszonyokat nevelt, akik tudnak ugyan olvasni, de nem értenek meg semmit. A híres Buffo nem humorista volt, hanem Buffon, az ismert természettudós. Abban az időben a művelt gyermekek époly jól ismerték Buffon természetrajzát, mint Aesopus meséit. És egyetlen gyermek sem hallotta még azt a nevet, amely azóta a köztudatból teljesen kiszorította Buffont: Darwin nevét.
Eltelt tíz esztendő. A híres Buffon el volt feledve ; én kétszer olyan hosszú és kétszer olyan idős lettem s eltávolodtam őseim hitétől..  
oldalszám: 448
fordító: Hevesi Sándor

Jelenlegi ára: 1 500 Ft
Az aukció vége: 2020-06-30 06:00 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése