2018. december 27., csütörtök

Gittai István (József Attila-díj 2018): Létesszencia - sorszámozott +keménykötés, védőborító -47% - Jelenlegi ára: 1 770

Bolti ára eredetileg: 3400 ft
A gyermekember ártatlanságával és jóhiszeműségével megáldott Gittai István esetében már az is költészet, ahogyan él. Ahogyan széles öleléssel, határtalan életimádattal és mélységes alázattal a környezetéhez, a természethez, az embertársaihoz és önmagához viszonyul. Ahogyan szereti, óvja és teremti az életben a szépet, a jót, az embernek valót. Gittai fokozottan természet– és valóságközeli beállítottsága, a dolgokhoz, jelenségekhez közel hajoló természete, egyenes szókimondása, törhetetlen derűje, időtlen bölcsessége és csillámló játékossága önmagában is költemény.
(Ködöböcz Gábor, főszerkesztő - AGRIA Irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat)
Öt éve jelentek meg a Várad folyóirat gondozásában a nemrég a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Gittai István válogatott versei, két kötetben, Utu rea címmel.  Hetvenedik születésnapján az utóbbi fél évtized költői terméséből válogatva köszöntjük folyóiratunk egyik alapító szerkesztőjét, aki közel négy évtizeden át meghatározó jelentőségű alkotója, alakítója volt Nagyvárad irodalmi életének. Verseinek öt ciklusra tagolt legújabb gyűjteményében a szerzőt egyaránt foglalkoztatja az elmúlás, a szülőhely emlékei, az unokák öröme, a teremtett értékek s értékteremtők, no meg az élet olyan apró örömei, mint a szerelem vagy a pölöskei málnaszörp. Mindezt teszi a védjegyévé vált gittais derűvel, játékos bölcsességgel, a groteszk vonzásában, a vén cseresznyefa ágán fejjel lefelé csüngve, kaviccsal a nyelve alatt.
Gittai István, családi nevén Szilágyi (Tóti, 1946. december 31. – ) erdélyi magyar költő, író, újságíró.
Középiskolát Margittán (1964), építészeti technikumot Nagyváradon végzett (1969). Tervező Zilahon, 1971-től Nagyváradon. 1990– 91-ben a Kelet-Nyugat hetilap szerkesztője, 1991-től a Bihari Napló munkatársa. 1993– 1995 között Magyarországon élt, majd visszatért Nagyváradra, ahol ismét a Bihari Napló, majd 2002-től a Váradnak is munkatársa. Először a Fáklya, majd az Ifjúmunkás, Utunk, Igaz Szó, Korunk, Bihari Napló, Brassói Lapok és a Familia közölte verseit. Szerepel a Varázslataink (Kolozsvár, 1974), Hangrobbanás (Temesvár, 1975), Végtelen mondat (1977) és Tineri poeţ i maghiari din Româ nia (Kolozsvár, 1979) c. antológiákban.  Forrás-kötete a Megmentett visszhang (1975).
Szikár, szűkszavú versei főleg a magányosság érzetének kifejezésében hitelesek. További köteteiben (Szeszélyes galopp. Temesvár, 1978; Folyosók és tünetek. 1979) kihagyásos versszerkezetei nagyobb kompozíciós egységekbe rendeződnek. Mindinkább az elérhetetlen teljesség szószólója: "a hiány költőjeként" (Mózes Attila) mutatkozik be. További kötete (Mozgóképek egy idegháborúból. 1982) egy növekvő "idegfeszültség nem annyira feloldása, hanem inkább állandó vibrálása" (Márki Zoltán).

Jelenlegi ára: 1 770 Ft
Az aukció vége: 2019-01-10 11:35 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése